Archivace prosecca

Největší chyba u prosecca? Nechat ho čekat. 🍾 Chcete si láhev schovat na "až někdy"? ❌ Zastavte se. Prosecco není víno dělané na čekání. Prosecco je příležitost.

Chcete, aby chutnalo nejlíp? Vypijte ho co nejdřív. Čerstvé, svěží, ovocné – takové má být. A taky takové rychle přestane být, když se na něj práší ve skladu, v obchodě nebo u vás doma. 🥂

Co zkontrolovat jako první? Etiketu.

Ročník na láhvi = rok sklizně.
Ideální volba? O 1 až 2 roky mladší víno než máme právě v kalendáři.

A když ročník chybí? Žádný problém – u některých vín se záměrně neuvádí - jde o blend z více ročníků.
POZOR: Pokud je láhev podezřele stará, zaprášená nebo s cenovkou jako ze slevového pekla... Nečekejte zázraky.

Prosecco není na archivaci



Prosecco není na archivaci!

Prosecco je vymyšlené tak, abyste si ho dali co nejdřív po nalahvování.
Když ho odložíte "na později", nejlepší chutě vyprchají, bublinky utečou a zůstane jen prázdná tekutina s alkoholem.

V lepším případě vás čeká obyčejná nuda.
V horším? Šumivý smutek bez bublin.

Chcete prosecco opravdu archivovat?

❌ Pořád platí: radši ne.
Drtivá většina prosecc je určená k vypití do dvou let od sklizně. Archivace jim neprospívá – dokonce jde úplně proti jejich smyslu.


Pokud ale opravdu chcete prosecco uložit...

Vybírejte:

  • větší láhvi (1,5 l a víc – víno v ní stárne pomaleji), klidně i 3 l nebo 6 l,
  • nebo výjimečně poctivém proseccu od top vinařů (i u něj doporučujeme mít připomínku v kalendáři).

Když už chcete šumivé víno na archivaci...

Sáhněte po ročníkové champagne. Má schopnost zrát, měnit se a být s časem mnohem lepší. 🍾
Máme skladem 15 let starou a je v perfektní kondici – a věřte nám, že pro důležitý moment se hodí víc než láhev prosecca, co trpěla 15 let ve sklepě jako rukojmí.

Chcete prosecco opravdu archivovat



Jak poznat opravdu skvělé prosecco

📍 Jednoduše: otevřete, ochutnejte a nechte si kousek na druhý den.

  • Pokud chutná ještě líp než včera, máte poklad.
  • Pokud ne… příště si ho dejte čerstvé. A klidně celé.

Naše doporučení:

  • 🟢 Hledejte mladý ročník
  • 🟢 Pijte co nejdřív
  • 🟡 Chcete skladovat? Jen výjimečně – a jen velké láhve
  • 🚫 Nečekejte zázraky od zapomenuté láhve
  • Pokud chutná i další den = udělejte si zásoby (na vypití do 1-2 roků, ne na archivaci)


🥂 Na čerstvost, na radost, na bubliny!

Autor článku – Petr

Autor

Petr

Děda mi jednou nalil Chianti – a tím to začalo. Od té doby jsem ochutnal desítky tisíc lahví, prošel WSET Diploma a 20 let pomáhám lidem vybírat víno, co jim sedne. Žiju z reálné praxe a příběhů z vinic i od stolů. Na teorii mě neužije. O víně píšu tak, jak ho žiju – naplno a na rovinu.