Červené víno k jídlu

🍽️ Co s čím kombinovat, aby to hrálo. Lámete si hlavu, jak sladit červené víno s jídlem? Nejste sami. Ale klid – žádná chemie, žádné nudné tabulky. Tady najdete jasný návod, jak na kombinace, které fungují a baví.

🍢 Tapas, chipsy, obložené mísy – když na stole leží od každého něco

Nejste si jistí, co vlastně budete jíst? Sáhněte po něčem univerzálním – třeba:

  • Chianti – středně plné, s kyselinkou, co zvládne slaninu i olivy
  • Pinot Noir – jemné, ovocné, elegantní
  • Cabernet Sauvignon – trocha síly, ovoce a koření pro ty, co chtějí něco výraznějšího

Z vlastní zkušenosti: Když vůbec netušíte, co vás na stole čeká, sáhněte po vínech z Francie, Itálie nebo Španělska - tam se vždycky trefíte, protože mají kulturu vína s gastronomií spojenou v každé kapce. Pro ně jsme trošku divní, když si dáváme skleničku nebo jdeme na jedno a nic k tomu nezakousneme.

🥦 Zelenina, chřest, risota, tofu – svěžest je klíč

Grilovaný lilek, pečená řepa, nebo rizoto s chřestem před vámi a vy nemáte chuť na bílé? Žádný stres, to dáme.

  • Nebbiolo – kyselinka, taniny, svěží ovocnost
  • Rioja Crianza – jemné dřevo, zralé ovoce, skvělé k rizotu
  • Pinot Noir - ideálně sáhněte po lehčí m Pinotu s méně alkoholem např. z Itálie

Z vlastní zkušenosti: Snažte se najít lehčí červené z chladnějších regionů (Rakouska, Nemecka) popř. můžete zkusit alternativu plnější růžové jako Tavel z jižní Rhony.

Červené víno k jídlu

🐔 Bílé maso – jemnost a ovocnost

Kuřecí, krůta, kachna, křepelka ale i jemné telecí – prostě maso, co nepotřebuje rvát se o pozornost:

  • Merlot – švestka, čokoláda, jemnost
  • Primitvo - berte klidně základní, lehčí z nerezu
  • Pinot Noir – jemná klasika ke všemu jemnému (např. z Nového Zélandu)
  • Rioja Crianza – koření, vanilka, elegance

Z vlastní zkušenosti: Stejně jako masu sluší sladké omáčky (švestková, pomerančová) - nemusíte se striktně držet suchých vín, klidně sáhněte po vínech z teplejších oblastí jako Puglie, Sicílie, jih Francie nebo nový svět.

🍛 Asie, Indie, sushi – jemně a bez taninů

Tady to chce cit. A hlavně jemný tanin – jinak si ostré chutí moc neužijete:

  • Pinot Noir – jemný parťák pro sushi
  • Merlot – ovocný, přístupný, neprovokuje
  • Mladé Bordeaux – když chcete trochu víc těla, ale pořád jemně

Z vlastní zkušenosti: Konečně přichází prostor pro moravská vína. Kam sáhnete, tam se trefíte.

🦆 Losos, tuňák, carpaccio – trocha sladkého koření

Tady funguje něco se sladkým kořením, co zvýrazní chuť:

  • Primitivo – vanilka, skořice, šťavnaté ovoce
  • Merlot z Nového světa (vše mimo Evropu) – ovocnost a měkkost v plné palbě
  • Ripasso - čerstvé a sušené ovoce, rozinky a koření

Jak to funguje: Vína by měla být mladá a svěží, aby působila příjemně šťavnaté a oživila, co máte na talíři, jako když kapete citron na rybu. Vyhněte se starým ročníkům a příliš tanickým vínům.

🥖 Paštiky, foie gras – sladká symfonie

Tady platí jedno pravidlo: čím sladší vůně nebo chuť, tím lepší:

  • Sherry Pedro Ximénez (PX) – tekuté rozinky
  • Sladké moravské víno – šťavnaté, jemné, krásně ladí
  • Amarone – sušené ovoce, koření, je suché - jen sladce voní

Z vlastní zkušenosti: PX k foie gras je legendární kombinace. Sladkost vyvažuje tuk, kyselina osvěžuje. Když chcete suché víno - Amarone nebo koncentrované Primitivo ze starých keřů je jasná volba.

🧀 Sýry – hlavně zkoušet

U sýrů platí jednonečtěte pravidla, ochutnávejte:

  • Sladké víno, co má cukru od 50 g a víc – pro modré nebo pikantní sýry
  • Plnější vína – k jemnějším sýrům skvělý kontrast

Z vlastní zkušenosti: Modré sýry (Roquefort, Gorgonzola) mají slanost + plísňovou chuť – sladkost (50+ g/l) vyvažuje. Portské víno nebo tokaj = klasika. Plná vína (Amarone, Barolo) mají taniny – ladí s krémovými sýry (Brie, Camembert).

Červené víno k jídlu - k červenému masu

🍓 Dezerty a ovoce – sladké nebo plné

Dezert a červené víno? Proč ne, když se ví, jak na to:

  • Ripasso – k čokoládovým a kakaovým dortíkům
  • Ledové víno – boží k ovocným vanilkovým i kokosovým dezertům
  • Slámové víno – k oříškovým, medovým, kávovým dezertům
  • Portské - dezerty s lesním ovocem, wafle a palačinky s horkými višněmi

Z vlastní zkušenosti: Nebo se na dezert vykašlete úplně a dejte si sladké červené - samotné místo dezertu - ke kávičce. Stejně tak můžete obětovat jednu skleničku na ochucení vašeho dezertu při přípravě, přidáte mu další nečekaný rozměr.

🥩 Červené maso – trefa do černého

Steak, hovězí, jehněčí? Tady máte volnou ruku:

  • Bordeaux – taniny, kyselina, vyváženost
  • Piemont – Barolo, Barbaresco… styl i síla
  • Ribera del Duero – plné, španělské, výrazné

Z vlastní zkušenosti: Jen pozor, mladá vína (2-5 let) mají ostré taniny – otevřete 2-4 hodiny před podáváním nebo přelijte do karafy. Starší vína (10+ let) jsou jemná – otevřít a hned pít. Navíc, pokud maso pečete nebo dusíte, rozhodně stojí za to přidat kapku i pod maso a budete se olizovat.

💡 TIP: Nevíte si rady s párováním? Zavolejte nebo napište – poradíme s chutí podle vašeho menu a vašich plánů.

💬 A to je vše. Pamatujte – víno není věda, ale radost.

Na zdraví! 🥂

Autor článku – Petr

Autor

Petr

Děda mi jednou nalil Chianti – a tím to začalo. Od té doby jsem ochutnal desítky tisíc lahví, prošel WSET Diploma a 20 let pomáhám lidem vybírat víno, co jim sedne. Žiju z reálné praxe a příběhů z vinic i od stolů. Na teorii mě neužije. O víně píšu tak, jak ho žiju – naplno a na rovinu.